Niebuhr

Carsten Niebuhr

og den arabiske rejse 1761 - 1767


v/ Jørgen Bæk Simonsen.

Professor for tværkulturelle studier Københavns Universitet.


Foredrag: Mandag den 6. marts 2023 kl. 19.00 – 21.30 i

Fensmark Præstegård, Chr. Winthersvej 2, 4684 Holmegaard


Pris: 120,- kr.

For tilmelding: tryk her


Tilmeldingsfrist: torsdag den 23. februar 2023


Mange kender Thorkild Hansens roman fra 1962 ”Det lykkelige Arabien”, en aldeles fremragende roman. Men romanen er fiktion og i foredraget præsenteres baggrunden for den videnskabelige rejse, der blev sponsoreret af Frederik V.

Ekspeditionen drog afsted i januar 1761 og i efteråret 1767 vendte Carsten Niebuhr som den eneste overlevende retur til København. Her udgav han sine værker om ekspeditionen og sikrede også, at botanikeren Forsskåls indsamlede materiale blev publiceret og præsenteret for lærde i Europa. Hans rejsebeskrivelse blev efter hjemkomsten udgivet på tysk og oversat til flere sprog, hvilket sikrede ham et fortjent stort navn i europæisk videnskabshistorie.

Foredraget giver også et bud på, hvad der gjorde det muligt for Niebuhr at præsentere så mange så forskellige oplysninger om datidens arabiske Mellemøsten, som tilfældet blev. Og efter foredraget vil der ikke være tvivl om, at rejsen og dens indsamlede materiale blev en succes – også selvom en del aldrig nåede frem til København.